0887 212 098

Как функционира умната къща

March 11, 2018 видяно 17875
Как функционира умната къща

Преди време разгледахме какво представлява модерната умна къща, която може да наблюдава семейството, да поддържа предварително зададени условия на живот и да създаде безопасност и удобство на обитателите си. Днес ще огледаме по-подробно начините, по която тя функционира, а ние можем да я управляваме.

Мрежа за управление

Наред с традиционните електрически инсталации, в умните къщи са изградени допълнителни мрежи за управление, които могат да съперничат на тези в най-модерните търговски и обществени сгради. Те се внедряват много по-лесно в ново строителство, отколкото във вече построено жилище, тъй като се създават на принципа на електрическата мрежа. Често мрежата за контрол се захранва с електроенергия от слънчеви панели.

Поставянето на мрежово управление във всяка стая позволява всички помещения да се свържат към една обща компютърна система, която чрез подходящ софтуер осигурява автоматичното поддържане на предварително зададени комфортни условия в цялата къща.

Дистанционно управление

Съществуват системи, които могат да осигурят интегрирано дистанционно управление на всичко в дома – от камерите за наблюдение през осветлението до контрола на температурите и уредите. Някои видове системи разполагат и с централно табло, и с унифицирано устройство за дистанционно управление. Контролът над уредите в дома може да се осъществява чрез електрическата мрежа, но има възможност част от уредите да бъдат контролирани дистанционно, например през мобилния ви телефон. Например чрез смартфона си можете лесно да управлявате пералнята или да проследявате годността на храните си в умния хладилник.

Сигурност

Технологията на умната къща може да подобри сигурността в дома ви. Може да се включат функции, които да следят децата, домашните любимци и домашните помощници. От камерите, които наблюдават входовете и алеите към тях, до сензорите за движение, които активират осветлението – всички тези дребни елементи могат да улеснят живота на вашето семейство, като например осветяват автоматично пътя към банята или кухнята нощем. В същото време те могат да възпрепятстват опитите за нахлуване в дома. Чрез специални радиочестотни идентификатори системите могат да разпознават членовете на семейството при влизане в дома. Ако системата отчете, че в дома влиза непознат, тя го определя като крадец и уведомява автоматично властите и вас.

И още

Цената на отделните системи за управление на дома са различни и зависят от това колко и какви функционалности сте избрали да включите в тях. Възможностите са наистина много, но вие можете да изберете само тези, от които имате нужда и които са по джоба ви. Като за начало с по-ограничен бюджет можете да започнете с контрол върху сигурността и температурата. Все пак ако градите нов дом и искате да го автоматизирате, направете го предварително, за да си спестите разходите по ремонтите по-късно.