0887 212 098

Нов или стар апартамент – 10 пъти за и против

February 25, 2018 видяно 18502
Нов или стар апартамент – 10 пъти за и против

Дали да закупите апартамент, който е току-що построен, или да изберете старо строителство от преди 20 и повече години? Това е един от основните въпроси, който стои пред всеки бъдещ новодомец.

В контактите с нашите клиенти сме се убедили, че те трудно вземат подобно решение. Затова в следващите редове ще поставим в пряк сблъсък старото срещу новото строителство по няколко основни параметри, които са важни за обитателите.

Външен вид

Външният вид на една сграда е като дрехата на човека – той създава първото впечатление и не е за пренебрегване.

В това отношение новите сгради печелят по категоричен начин. Съвременната визия на фасадата и сълбището не са за пренебрегване, тъй като ще се сблъсквате с тях всеки ден. Оформлението на самите апартаменти също е съобразено с новите архитектурни тенденции и изискванията на днешния начин на живот.

Качество на строителството

Някои от нашите клиенти са на мнение, че старите сгради са построени много по-качествено от новите. Като строители с дългогодишен опит, ние можем да спорим дълго по въпроса. Но нашите доводи в най-общи линии звучат така:

- новото строителство отговаря на всички съвременни изисквания за качество, което невинаги може да се каже за някои от старите жилища (особено ако са панелни);

- старите апартаменти, тухлени или панелни, са доста амортизирани и започват да създават сериозни проблеми, които изискват спешни и не особено евтини ремонти.

Енергийна ефективност

Разбира се, че е важно да имате възможно най-малки разходи по отоплението и охлаждането на дома си. И тук новите жилища печелят голяма, червена точка. Те са строени по съвременните изисквания за енергийна ефективност и не се налага да правите допълнителни подобрения, за да поддържате лесно приятна температура по всяко време на годината.

Площ

Факт е, че в последните години средната площ на жилищата да намалява. Тази тенденция следва особеностите на пазара – купувачите се съобразяват с бюджетите си и по-малките апартаменти се продават по-лесно и по-бързо.

Състояние на жилището

Стени, прозорци, ВиК и електрически инсталации, изолации – в старите апартаменти често се налагат сериозни ремонти, които да възстановят доброто състояние на тези важни елементи. Те са свързани с много разходи. От друга страна, в новите жилища можете да правите само козметични ремонти в продължение на десетилетия.

Разпределение на помещенията

Днешният начин на живот се различава доста от начина, по който живееха нашите майки и баби. Огромните всекидневни, отделните холове за гости и общите детски спални в днешно време са неудобни и са по-скоро разточителство на пространство, отколкото плюс. Префасонирането им невинаги е възможно, а когато е, това означава много допълнителни разходи.

За сметка на това съвременната архитектура предлага добре организирани и оптимизирани вътрешни пространства, които са много по-подходящи за натовареното ни ежедневие. И не изисква никакви големи ремонти.

Допълнителни екстри

Наличието на мазе, таванско помещение, гараж или паркомясто със сигурност са голямо удобство. Тук трябва да признаем, че подобни екстри се предлагат предимно в старите сгради, макар че напоследък повечето инвеститори се стремят да предлагат поне гаражи или паркинг.

Общи части

Стълбищата, площадките, асансьорите, дворът, покривът – това са площи, притежавани от всички собственици на апартаменти в сградата и ако се нуждаят от ремонт, ще трябва да плащате и за тях. В новото строителство те са в перфектно състояние и в следващите десетилетия ще изискват много по-малки разходи и грижи.

Инвестиция

Няма никакъв спор, че новите апартаменти са по-добра инвестиция за парите ви. Те се продават по-лесно и винаги ще имат по-добра цена от жилищата, строени преди тях.

Цена

Обикновено старото строителство е по-евтино от новото. Но това е нож с две остриета. За да приведете стария апартамент във вид, подобен на новия, ще се наложи да направите големи ремонти, свързани с много допълнителни разходи.

 

И накрая, ако искате да видите отблизо как изглежда един наистина качествено ново строителство, заповядайте в нашия офис. Той се намира в построена от нас сграда и ще можете лично да видите и пипнете как изглежда жилище, което си струва да притежавате.