0887 212 098

Как да изберете фирма за строителство срещу обезщетение

February 18, 2018 видяно 14876
Как да изберете фирма за строителство срещу обезщетение

Ако имате парцел, подходящ за многофамилна жилищна сграда, можете да го използвате, за да придобиете съвсем безплатно ново жилище. Единственото, което трябва да направите, е да намерите строителна фирма, която би инвестирала в издигането на сградата. Вие ще преотстъпите своя парцел и за негова сметка ще получите част от сградата. Повече за този тип сделки можете да научите в статията ни „Строителство срещу обезщетение – защо и как”.

Но колкото и да ви харесва идеята някой друг да се погрижи за новия ви дом, ще се наложи сами да свършите малко предварителна работа. Задължително е да направите добро проучване на потенциалните инвеститори, за да си спестите много главоболия и проблеми не само в периода на строителството, а и по време на експлоатацията на самото жилище по-късно.

Като специалисти с дългогодишен опит в този тип сделки, ние ви предлагаме няколко съвета, които със сигурност ще ви бъдат от полза.

1. Направете списък с потенциални инвеститори

Не е трудно да направите списък с фирми, които се занимават с този тип строителство. Много от тях поставят табели върху фасадите на сградите, които са създали, така че можете да набележите няколко имена, докато се разхождате по улиците. Друг начин е да потърсите в интернет. Всички сериозни фирми днес имат свои собствени сайтове, на които предоставят информация за дейността си и портфолио със свои сгради.

2. Проучете фирмите предварително

След като вече имате няколко имена, проучете ги. Потърсете мнения в интернет, но не разчитайте много на тях, тъй като част от положителните и отрицателните мнения са платени. Най-добре е да разпитате приятел или познат, който е използвал услугите им и може да ви даде честна преценка на работата им.

Добре ще е, ако имате възможност да посетите лично сграда, построена от фирмата. Така ще проверите дали качеството на жилищата е задоволително за вас.

Това, което е добре трябва да знаете предварително за фирмата, е:

- от колко време извършва дейност, тъй като новоизлюпената фирма има по-голям шанс да фалира по средата на строежа;

- има ли коректни взаимоотношения с клиентите си, тъй като в последните десетилетия се появиха твърде много измамници;

- спазва ли сроковете и условията по договора;

- извършва ли качествено строителните дейности;

- къде е основната ѝ дейност, тъй като далечната фирма ще има допълнителни разходи по транспорт и командировки и вероятно ще ви предложи по-неизгодни условия.

Когато съберете достатъчно достоверна информация, списъкът ви ще намалее. Но е добре накрая да останат поне две надеждни имена, за да можете със сигурност да получите най-доброто.

3. Проведете разговор с избраните фирми

Срещнете се с представител на избраните инвеститори, за да проведете предварителен разговор за сделката. Възможно е някои от тях да ви откажат, ако предложението ви не им се стори достатъчно апетитно или ако нямат възможност да поемат работа към момента. Ако пък харесат парцела, можете да преговаряте за това каква част от застроената площ ще получите вие. Различните фирми ще ви предложат различни проценти и условия за компенсиране.

4. Изберете внимателно

Никога не вземайте решение само на базата на по-голямото обезщетение, което ви предлагат. Твърде често това означава толкова компромиси с качеството, че скоро ще съжалявате, тъй като вместо в място за почивка, домът ви ще се превърне в източник на постоянни проблеми.

Разликата в обезщетението, което ще получите, едва ли е чак толкова голяма, че да си струва главоболието да ремонтирате постоянно. Ето защо ние препоръчваме да обръщате внимание основно на качеството на строителството и коректността в отношенията. И ви пожелаваме да откриете правилния баланс между всички важни фактори в една подобна сделка.

Ако имате нужда от по-сериозна консултация относно строителството срещу обезщетение, не се колебайте да се свържете с нас