0887 212 098

Функционално разпределение на апартамент (част 2)

February 10, 2018 видяно 14673
Функционално разпределение на апартамент (част 2)

След като разгледахме къде и какви са функционалното антре, коридор и дневна, продължаваме и с мястото на останалите помещения в апартаментите.

4. Спалнята

В най-удобния вариант на разпределение в едната част на апартамента се намират помещенията за дневна дейност, а в друга – спалните. Най-добре е спалните да бъдат една до друга в задната част на жилището, с изглед към по-тих район. Така се осигуряват дистанция и спокойствие, нужни за по-качествена почивка.

За съжаление, това невинаги е възможно. Често първата врата, на която попадате след влизането в антрето, е на някоя от спалните.

5. Банята и тоалетната

Местоположението на банята и тоалетната е трудно за проектиране. Често за тях се използват места, които не са обърнати към външна стена и не са подходящи за стаи, но те невинаги се оказват удобни от гледна точка на обитателите.

Във функционалния апартамент общата баня с тоалетна трябва да се достига лесно от всички помещения. Ако са поотделно, най-добре е тоалетната да е близо до дневната, а банята (комбинирана с тоалетна) – до спалните. Разбира се, най-удобни са личните санитарни възли, които обслужват само по една спалня, но в многофамилни жилищни сгради такива се намират рядко.

6. Терасите

Въпреки масовата тенденция терасите да бъдат усвоявани, според нас функционалният апартамент задължително има такава. И то не една, а по една за всяка стая. Без значение дали е отделна, или споделена с друга стая, терасата е единствената ви възможност да изнесете част от ежедневието си на открито, без да напускате уюта на дома си. Ние я разглеждаме като ваш личен, малък двор.

Ако обаче наличието на няколко тераси е невъзможно, ние препоръчваме да има поне до дневната/кухнята. Добре е тя бъде достатъчно просторна, за да можете да изнесете на нея маса и столове, на които да пиете сутрешното си кафе или да се храните заедно в топлите летни вечери. Тъй като ще е близо до кухнята, това няма да ви отнема твърде много усилия.

7. Килерът

Да имате килер – това безспорно е удобство, което нито една домакиня не би отхвърлила с лека ръка. Но няма всевалидно правило къде да бъде той, за да е на най-подходящото място. Всичко зависи от организацията на домакинството и начина, по който ще бъде използван. Ако в него съхранявате хранителни продукти, мястото му е до кухнята. Ако бъде склад за дрехи и обувки, ще предпочетете да е до входната врата или до спалните.

8. Пералното помещение

В последните години се купуват и строят предимно малки апартаменти, в които няма място за лукс като отделно перално помещение. Повечето перални машини се вграждат в кухнята, а понякога – в допълнителни шкафове в банята, ако тя е достатъчно голяма за това.

Когато все пак има отделно помещение, това наистина е голямо удобство. Естествено е то да се проектира в близост до течаща и обратна вода, обикновено до банята. И със сигурност ще е по-добре, ако банята и пералното са до спалните, където държите дрехите си. За съжаление, това невинаги е постижимо от архитектурна гледна точка.

Надяваме се, че вече имате реална представа кък бихте искали да изглежда вашият бъдещ апартамент. А ние от „Камис 2002” сме сигурни, че вече сме го построили!

Свържете се с нас, за да разберете къде и какви са новопостроените апартаменти, които продаваме в момента. Обещаваме, че ще ви харесат!