0887 212 098

За какво служат архитектурните 3D визуализации

January 28, 2018 видяно 15301
За какво служат архитектурните 3D визуализации

3D визуализациите на сгради отдавна не са лукс – те са услуга, която предлагат всички добри архитекти. За какво може да ви послужи и защо е добре да имате такава, ще разберете в следващите редове.

Какво е 3D визуализация

Това е реалистичен триизмерен модел на фасадата и интериора на сграда, която още не е построена. Може да се направи и за дизайн на помещение, преди още да бъде мебелирано. Моделът е изцяло виртуален. Постига се с компютърна програма, която създава обемно изображение въз основа на строителни чертежи.

За какво служи 3D визуализацията

Този компютърен модел предоставя необичайната възможност да се разходите около и в непостроена сграда, като вие сами насочвате стъпките си. Влизате и излизате през врати, оглеждате във всички посоки, получавате реалистично усещане за разстояния и пространства, точно както ако сте в истинска постройка. Мащабите са реалистични, така че можете доста правилно да прецените всички параметри на сградата – височина, ширина и дължина на помещения, врати, прозорци, стълби, тераси, веранди и др.

Какви видове 3D визуализации има

В зависимост от начина, по който са създадени, визуализациите могат да бъдат няколко вида.

  • Стандартна 3D визуализация на екстериора

Обемна рисунка на сградата, поставена върху терен, който може да отговаря напълно на вашия или да е стандартно схематичен, колкото да създаде по-реалистично усещане.

  • Фотореалистични триизмерни визуализации

Те приличат на снимки – сякаш сградата е снимана от различни ъгли, които можете да разгледате и да си представите как би изглеждала в реалността.

  • Триизмерни модели на цялата сграда

Това е моделът, в който можете да се разходите. Прилича на видео игра, тъй като е интерактивен и с движения и кликания на мишката можете да обикаляте около сградата, да я разгледате от всички страни, включително и отгоре, да влизате и излизате в помещенията и терасите, да се качвате и слизате по стълбите и т.н.

  • Триизмерни визуализации на интериора

Те служат при проектиране на обзавеждането на помещенията. След като е взел точните размери, дизайнерът внася във визуализацията всички свои идеи за оформление на стени, подови настилки, мебели, килими, лампи, врати, декорации. Така получавате пълно усещане за разположението на мебелите, пространството, мястото за придвижване, стила и дори осветлението, които дизайнерът е замислил.

Защо е добре да имате триизмерна визуализация

За човек без достатъчно опит в архитектурата и строителството е трудно да си представи какво означават на практика размерите, означени на строителните чертежи. Когато имате 3D визуализация, е изключително лесно да „усетите” пространствата, да прецените дали проектът отговаря на вашите изисквания и желания, да решите дали и какво трябва да бъде променено, за да се чувствате наистина добре в новия си дом, офис, промишлено предприятие.

Триизмерната визуализация е особено полезна и за инвеститорите, които строят сгради с цел да ги разпродават. Така имат възможността да предложат на бъдещите си клиенти реалистичен изглед от апартаментите или офисите, още докато са в процес на строеж. Това спестява много време и дава възможност сградата да бъде разпродадена на зелено.

Накрая, след като сте получили виртуален модел на сградата и тя изглежда точно както сте си я представяли, е важно да намерите и добър строител, който да реализира идеята на практика, без да прави компромиси с качеството. Точно тук е моментът да се свържете с „Камис 2002”. Очакваме ви!