0887 212 098

Външна облицовка от естествен камък

January 20, 2018 видяно 18216
Външна облицовка от естествен камък

Камъкът е най-старият строителен материал в историята на човечеството, но в същото време притежава толкова много полезни качества, че е актуален и до днес. Разбира се, по малко по-различен начин. Каменните зидарии да се срещат все по-рядко в строежа на сгради, но външният вид на камъка все още се харесва на клиентите ни и те често имат желание да добавим към екстериора облицовки от каменни плочи. Затова в следващите редове ще ви предложим малко повече информация за основните видове естествен камък, които се използват за външна облицовка в съвременното строителство.

Защо се използват

Вероятно основната причина е естетическа – камъкът изглежда добре и придава на сградата приятно усещане за стабилност и здравина. Освен това различните видове плочи дават възможност да се изработят стени и елементи в различни цветове, текстури, форми и комбинации и така да станат оригинален отпечатък на вкуса и персоналността на собствениците. Следващият плюс е доста по-практичен: естественият камък е почти вечен, тъй като е здрав и устойчив на атмосферните влияния. Не изисква поддръжка и това го превръща в прекрасна, дълготрайна инвестиция.

Видове естествен камък

Камъните, които се използват за външна облицовка, са такива, че да могат лесно да бъдат превърнати в сравнително тънки плочи. Ето какво предлагат основните видове плочи, които се използват днес:

Гнайс

Скала в жълти, сиви, бежови или тъмни нюанси. Може да бъде нарязан в желани размери, но не може да бъде полиран, така че остава винаги естествено грапав. Това придава на сградата типичен селски чар, особено ако се използват ненарязани плочи в естествени форми.

Гранит

Той спада към твърдите магмени скали. Отличава се с висока студоустойчивост и ниска поглъщаемост на вода, което го прави прекрасен изолатор. Цветовата гама е наистина широка и това е още една причина гранитът да бъде много предпочитан. Този камък може да бъде полиран и дава допълничено усещане за непреходен лукс. Съчетава се прекрасно с остъклени фасади и се използва за сгради в по-съвременен стил.

Варовик

Възможност за лесно рязане и полиране, стилен и класически бял до бежов цвят – ето тези характеристики правят варовика най-използваната скала в строителството. Сградите, облицовани с варовик, са елегантни и изящни.

Пясъчник

Пясъчникът притежава топли червени или жълтеникави нюанси, които създават уют.

Мрамор

От векове мраморът е символ на богатство и разкош. И това никак не е случайно. Разнообразието от цветове и нюанси, както и красотата на вплетените в него жилки създава неповторими ефекти. При полиране придобива елегантен блясък. Освен това мраморът е изключително твърд, устойчив на влага и топлина. И както можете да се досетите, цената му никак не е ниска.

Травертин

Травертинът също е изключително ефектен на външен вид – намира се в различни цветове и с красиви шарки, които изпъкват още повече при полиране. В повърхността му има дупчици, които му придават специфичен чар, но и понижават трайността му. Затова на пазара се предлага и травертин със запълнени дупки.

Какво да изберете

Няма еднозначен отговор на това кой е най-добрият камък за външна облицовка. В днешно време функциите на каменните плочи са предимно декоративни, така че изборът ви зависи основно от стила, към който искате да се придържате, както и от бюджета, който можете да си позволите. Ако имате нужда от по-сериозна консултация по въпроса, не се колебайте да се допитате до опитен строител.