0887 212 098

Улуците, които са ви нужни

January 16, 2018 видяно 15858
Улуците, които са ви нужни

Водосточните тръби и улуци са не само неизменна, но и важна част от проектирането и строежа на една сграда. Тяхната функция е да поемат водата от дъждовете и снеготопенето и да я извеждат далеч от стените и основите на зданието – в двора или канализацията. Принципът на действие е прост, но ефикасен.

Устройство на системата

Едва ли има нужда от много обяснения – всички сме виждали улуците по ръбовете на скатните покриви и водосточни тръби, прикрепени по стените на сградите. За да бъде изградена цялата система, са нужни и скоби за закрепване, снадки, тапи, колена за тръбите, свързващи елементи за ъглите и водосточни казанчета, които събират водата от улуците и я насочват към тръбите. Разбира се, всички тези елементи могат да бъдат изградени от различни материали, да имат различна форма и размери и да бъдат сглобявани по различни начини.

От какъв материал могат да бъдат улуците

На пазара се предлагат няколко основни видове улуци. Ето как изглеждат те отблизо.

Улуци от неръждаема стомана

Страхотен избор, който ви осигурява дълга и безпроблемна употреба. Стоманата е трайна и запазва добър външен вид в продължение на много години. Но монтажът на тези системи е доста сложен и изисква професионална намеса. Освен това трябва да можете да си позволите цената на подобна инвестиция.

Чугунени улуци

Още един материал, който няма да се спука лесно. Трябва да имате предвид, че улуците са доста тежки и ръждясват, така че ще се наложи периодично да го пребоядисвате.

Алуминиеви улуци

Леки и евтини, те се монтират лесно, имат прилична издържливост и не корозират. Допълнителен бонус е, че се предлагат в различни цветове и така предоставят възможност да ги превърнете в част от екстериорния дизайн. Минус – лесно се деформират при натиск, така че по-добре ги дръжте далече от клоните на дърветата.

ПВЦ улуци

Евтини, издържливи, леки, разноцветни – съвсем логично е, че ПВЦ улуците са най-предпочитания вид към момента. Въпреки това те са най-чупливи от всички видове, имат доста голямо термично разширение и ако материалът не е качествен, под влиянието на слънчевите лъчи се обезцветяват и пукат. Производителите обикновено им дават едва 10 години гаранция.

От какво зависи изборът на улуци

За да се получи наистина работеща водосточна система, трябва да се изчислят формата, големината и дължината на улуците, дължината на водосточните тръби, обема на казанчетата, броя и вида на свързващите елементи, които ще бъдат нужни. Правилното планиране зависи от множество фактори:

- вида на постройката и покрива;

- площта на покривния скат;

- броя на скатовете;

- покривното покритие;

- височината на сградата;

- метеорологичните условия на мястото и др.

Дори да не ви се струва важно, правилният подбор и монтаж на водосточната система са изключително важни. Тя трябва да е от подходящ материал, с добре изчислени размери и с качествени снадки и захващане. В противен случай в сградата ще се появят множество проблеми: като се започне от течове и поява на мухъл в помещенията, мине се през наводнявания на сутерените и мазетата и се стигне до разрушаване на фундамента на самата постройка. За да не се налага да правите чести ремонти и по улуците, и по сградата, най-добре е да се доверите на доказани професионалисти в сферата на строителството.